dilluns, 13 de juliol del 2009

ELVIS COSTELLO "Spike" (1989, Warner Bros.)



Este va ser el disc a que vaig descobrir al gran Elvis Costello i potser per això a dia de hui continua sent el meu preferit. Després d'editar King of Amerca (1986) i Blood AndChocolate(1986), dos dels seus millors treballs, Elvis decidix independitzar-se dels Attractions i elabora un àlbum amb molta producció, molts instrumentistes de luxe i millors cançons. És un disc molt variat i amb molts matissos que necessita moltes escoltes.
Per posar alguns exemples de col·laboradors destacats només cal veure que en el primer tema "...This town..." podem llegir els noms de Roger McGuinn (The Byrds), Paul McCartney (Beatles), Jim Keltner o T Bone Burnett! I a partir d'ací podem trobar Marc Ribot, Jerry Marotta, Chrissie Hynde...
I les cançons....per primera cal dir que conté per a mí una de les millors cançons pop de la història, té tonada, campanetes e immediatesa, és "Veronica" i està firmada junt amb "Pads, paws and claws" a mitges amb Paul McCartney, i això es nota. Després estan"Chewing gum" i "Stallin Malone" junt amb la Dirty Dozen Band (esplèndida banda de Nova Orleans). Cançons amb aire irlandés "Any king's shilling". I coses tan boniques com "God's comic" o la meua preferida "Satellite" que és una cançó d'amor d'aquelles per a emmarcar amb una tonada que posa els pèls de punta.
Un disc magnífic que confirma aElvis (per si algú no ho sabia) com un dels millors compositors d'esta època.

1 comentari:

Nahim de Forvik ha dit...

Amb l'Elvis Costello tinc una relació d'amor-odi. No aguanto les seves ínfules intelectualoides, ni la seva prepotència britànica, ni que vagi dient fàstics de tot deu i que desprès que es rebaixi a fer la pilota als U2 o sortir en una pel·lícula de l'Austin Powers. Tot i això adoro King of America i sobretot el Spike, dels millors d'en MacManus. Una de les gravacions en vídeo més velles que encara conservo és l'entrevista que fa fer, em penso a la BBC, quan va presentar aquest disc i que va emetre el Canal 33. A mi m'agraden "...This Town...", "Veronica", "Any King's Shilling" i "God's Comic". Salutacions!