dimarts, 15 de desembre del 2009

LED ZEPPELIN (1971, ATLANTIC)



Publicat al Novembre de 1971 i produït per Jimmy Page, a este disc se l'anomena Led Zeppelin IV, encara que oficialment no té nom, perquè els anteriors es titulaven I, II i III respectivament.
Però, parlant de la música del disc, cal dir que Led Zeppelin IV va consagrar a Jimmy Page, a Robert Plant, a John Paul Jones i a John Bonham com la millor banda de rock de l'època.
L'àlbum comença amb "Black dog", tema rock on els haja, i es va llançar com a primer single del LP. El riff base del tema va a càrrec del baig de John Paul Jones.El segon tema és "Rock and Roll", una de les millors cançons de rock de tots els temps, amb un gran començament de bateria. Després podem escoltar "The battle of evermore", tema cantat a duo per Robert Plant i Sandy Denny, de Fairport Convention, inspirat per Tolkien. El següent tema és "Stairway to heaven", es diu que la primera vegada que la van tocar va ser al Ulster Hall de Belfast, al març del 71 abans que es publicara el disc per a veure si a la gent li agradava, a l'acabar, el públic va quedar en silenci i Plant va dir que creia que era millor deixar el tema fora del disc, però d'errepent van sonar crits demanant que la repetiren una volta més. "Misty ‘mountain' hop" pareix que també està inspirada en Tolkien, no obstant es diu que pot tindre relació amb els problemes amb la policia i les drogues de la banda. "Four sticks" representa a les baquetes de Bonham, que tocava amb dos en cada mà, i el tema és immillorable en la veu de Robert Plant. Després, "Going to California", al meu pareixer és el tema més fluix del disc. Però el següent tema és "When the levee breaks", per a gravar la bateria, es va posar la de Bonham en les escales i els micros un poc més amunt, per a arreplegar un sò que retronara, amb uns efectes "especials": música gravada posada al revés.
Un disc gran, un disc genial i un disc original. A banda que és imprescindible, tots hem de tindre-ho, i si aneu a una tenda de discos podeu veure que els cds de Led Zeppelin són molt barats comparant-los amb el demés.



3 comentaris:

djxesc ha dit...

Gran disc sens dubte. I gran grup. Possiblement el millor grup i el millor disc de la història. Aquest el tenc en vinil, i és una autèntica delicia escoltar-lo amb toca discs.

Salut!

juanvi ha dit...

Oh! Aquest si. Obra mestra, un dels meus discs preferits de la historia del Rock. Saps Àngel, a mi "Going to California" m'agrada molt, em pareix un preciosa balada folkie, Gustos i avant.

Bon post!

àngel ha dit...

Primo, ja saps que una cançó fluixa d'este disco és una obra mestra de qualsevol altre!
Djxesc, el vinil a banda de lo bó que és per el contengut, el continent no ho és menys, la portá, el dibuix quant l'obris, inclús el encarte de l'interior de cartró és una auténtica maravella.